A Nobo kínálatából az NCU tipus megjelölésű termosztátokat forgalmazzuk a Nobo Fjord és Oslo fűtőpanelekhez, melyek mindegyike moduláris, azaz külön egységként kezelhető és cserélhető a Nobo Fjord és Oslo fűtőpanelekben. Az összes termosztátra elmondható, hogy az EU Eco Design rendelet (A környezettudatos tervezésről szóló rendelet) előírásaival összhangban programozhatóak, hogy energia megtakarítást biztosítsanak, és piacvezető technológia révén a legpontosabb hőmérséklet tartást biztosítják, valamint készenléti fogyasztásuk kevesebb mint 0,5 W.

A Nobo NCU termosztátokat két fő csoportra oszthatjuk:

 1. Lokális termosztátok: helyi beállítást illetve programozást/program választást tesznek lehetővé, de távoli vezérlést nem.  A lokális termosztátok nagy előnye, hogy egyszerűbbek, digitálisan beállítható rajtuk a komfort és takarék hőmérséklet egész fokonként (+7 és +30 C között), és adaptív indításuknak köszönhetően az elmúlt 10 nap adataiból átlagolva a termosztát úgy indítja a programbeállítást, hogy a kívánt időre már a megemelt hőmérsékletet elérje a helyiség. 
  A lokális termosztátok közé tartoznak a 2Te alap termosztát modell, és a 2T programozható termosztát.
   
 2. Rádiós termosztátok: távoli vezérlést és programozást tesznek lehetővé a Nobo Eco Hub segítségével, azonban helyi beállítást csak korlátozottan. Ezek előnye, hogy okostelefonról vagy tabletről programozhatók, illetve távolról ellenőrizhetők és ki- és bekacspolhatók, így ez az okosvezérlés a legkényelmesebb megoldás. További nagy előnye az Eco Hub rendszernek, hogy segítségével otthonunk többi Nobo rádióvezérelt eszközével is integrálható, mint pl. ablaknyitás érzékelő, elektromos padlófűtés termosztátja, akár nagyszámú fűtőpanel.
  A rádiós termosztátok közé tartoznak a 1R, 2R és ER termosztátok.

Nobo NCU vezérlők, termosztátok áttekintés

Kérdések a választáshoz:

A választáshoz azt kell tehát először is mérlegelnünk, hogy használatunk jellemzői milyenek:

 • 1-2 fűtőpanelre lesz csak szükségünk, vagy tervezünk más Nobo eszközöket is az otthonunkba?
 • A hőmérséklet programozási igényünk megfelel az általános gyári programok valamelyikének, vagy speciális, egyedi programozást szeretnénk?
 • Mindenképp szeretnénk távolról is elérni és vezérelni a fűtőpaneleket, vagy megfelel a helyi beállítás?

 

Ha csak 1-2 fűtőpanelt tervezünk, más eszközt nem, akkor a lokális termosztátok lehetnek a kézenfekvő választás. Ha a gyári programok megfelelőek a helyiségek hőmérséklet jellemzőihez, akkor az alap NCU-2Te termosztát ajánlott. Ha inkább mi szeretnénk negyedóra pontossággal beállítani a termosztátunk időprogramoját, akkor a 2T termosztát a megfelelő választás.

Jó hír, hogy ha bizonytalan még a választásban, az alap NCU-2Te termosztátra a vásárlástól 1 évig csere programot kínálunk, azaz másik, okosabb tipusra érték beszámítással cseréljük igény esetén.

Ha a rádiós termosztátok mellett döntünk, akkor azt kell még mérlegelni, hogy magán a termosztáton milyen beállítási lehetőséget szeretnénk.

Ha semmilyet, mint pl. bölcsődék, óvodák, iskolák illetve szálláshelyek esetében, akkor a kizárólag okostelefonos alkalmazásból vezérelhető NCU-ER termosztátot javasoljuk.

Ha a komfort hőmérsékletet csak a termosztátot állítanánk, de a takarék hőmérsékletet az alkalmazásban, pl. egy munkahelyen, akkor az NCU-1R a megfelelő választás.

Ha a programozást az alkalmazásban végeznénk, de azért az aktuális értéket a termosztáton is felülírhatóvá tennénk, akkor az NCU-2R termosztát az ideális.

Ha pedig az okosvezérlést választanánk de csak 1-2 fűtőpanelben gondolkozunk, elérhetőek a Nobo Dimplex Alta Wifi készülékek, melyek beépített termosztátja önmagában Wifi képes, tehát távolról programozható és vezérelhető központi Eco Hub vásárlása nélkül.