Gyakori kérdések Fűtőpanel

Az alábbi néhány kérdést gyakran felteszik vásárlóink, így igyekszünk itt megválaszolni azokat.

A fűtőpanel kerámia fűtőbetétje gyors légfűtést biztosít, melyet a rendkívül érzékeny elektronika vezérel.
A panel folyamatosan figyeli a beállított és az aktuális hőmérsékletet, és ha kell akár néhány másodpercre is
ki-be kapcsolja a panelt, hogy minél egyenletesebb hőmérséklet alakuljon ki.
Hőtárolása nincs, mely a fentiek miatt nem is szükséges.

A fűtőpanelek fogyasztását számtalan tényező befolyásolja (szigetelés, tájolás, külső-belső hőmérséklet stb.),
melyek miatt pontos számítást nem lehet adni.
Mivel a panelek folyamatosan ki-be kapcsolnak a beállított hőmérséklettől függően, ezért a fogyasztás
nem folyamatos, hanem csak időszakos, átlagosan elmondható, hogy a fűtésidény átlagában kb. 1/3 arányban működnek. (azaz napi kb 8 órát)

Ugyanakkor az is elmondható, hogy a panelek által felvett és leadott teljesítmény lényegében megegyezik, a veszteség elhanyagolható, így a fűtőpanel fogyasztását az átlagos bekapcsolási arány és a névleges teljesítmény adja.

A NOBO fűtőpanelekre 5 év teljes körű garanciát és 10 év fűtőbetét garanciát vállalunk.

A NOBO fűtőszőnyegekre 10 év garancia vonatkozik, aminek elengedhetetlen feltétele a szakszerű telepítés, a mellékelt telepítési útmutató alapján.

A garancia igénybevételéhez szükséges a vásárlást igazoló számla és a garancialevél.

A fűtőpanelek minden esetben termosztátot tartalmaznak, azok nélkül nem üzemelnek.

A Nobo Fjord és Oslo fűtőpanelek esetében a termosztátok modulárisak, így több termosztát közül lehet választani az igényeknek megfelelően.
Ugyanakkor a termosztátot külön szállítjuk és külön is szerepel, de a honlapunkon alapesetben az
NCU 2Te digitális termosztáttal együtt adjuk meg az árakat.

A Nobo Tromso, valamint a Dimplex fűtőpanelek esetében a termosztát beépített, nem cserélhető.

A terméksorozataink alapvetően egyformák, mindössze design-ban és a légkivezetésben van különbség:
-Nobo Fjord sorozat: front légkivezetésű fűtőpanel, alapesetben NCU 2Te digitális termosztáttal szabályozható
-Nobo Oslo sorozat: felső légkivezetésű fűtőpanel, alapesetben NCU 2Te digitális termosztáttal szabályozható
A panelok megbízhatósága, hatékonysága, elektronikája teljesen egyforma.

A front légkivezetésű paneljeinknél a készülék előtt kell kb.25cm távolságot eltartani bútorokkal,
míg a felső légkivezetésű paneleknél fölötte kell 25cm távolságot elhagyni.
Vagyis ha kanapé mögé szeretnék tenni a készüléket, úgy a Nobo Oslo (felső légkivezetésű),
míg ha polc alá akkor a Nobo Fjord (front légkivezetésű) paneleket javasoljuk.

Fentieken túl mindössze esztétikailag különbözik a két sorozat.
A Nobo Oslo fűtőpanelek bizonyos teljesítményeihez elérhetőek különböző színű üvegelőlapok,
melyekkel akár utólag is lehet a panelok megjelenését emelni.

Mind a két sorozat bővíthető a Nobo NCU termosztátokkal, amelyekkel akár okostelefonos vezérlés is elérhető a panelekhez.
Az alap NCU 2Te termosztátot akár utólag is bővítheti, okosabbra cserélheti.

A Tromso sorozat annyiban tér el a Fjord és az Oslo sorozattól, hogy ennek a modellnek fix beépített termosztátja van a panel jobb oldalán. Ez a termosztát műszakilag ugyan azt tudja mint az NCU 2Te. Valamint Tromso panel 3 cm-rel vastagabb azaz 12 cm-re áll ki a faltól míg az Fjord és Oslo 9 cm-re. Ezen felül nem vezérelhető távolról. Fröccsenő víz ellen sem védett, így nem ajánljuk vizes helyiségekbe.

A legtöbb fűtőpanelhez lehet lábat vásárolni, melyek egységesen 8.500Ft-ba kerülnek. Két méret kapható, a 20 cm magas és a 40 cm magas fűtőpanelekhez megfelelően. Link: Görgős lábak


A lábat könnyen lehet csatlakoztatni a szerelő keret helyére, így hordozható lesz a készülék.
A lábhoz tartozik görgő is, mely felhasználásával könnyen tudja a fűtőpanelt mozgatni.


Mindenesetre így is szükséges az állandó áramellátás biztosítása, hogy a termosztát programja megfelelően tudjon működni.

Amennyiben szeretne segítséget kapni, hogy milyen teljesítményt javaslunk a helyiségeinek fűtéséhez,
úgy  engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk a termékajánlónkat, melyet az alábbi linken érhet el:

https://nobo.hu/hu/termekajanlo

Amennyiben további információra lenne szüksége, javasoljuk, hogy hívjon minket, vagy személyesen is látogasson el bemutatótermünkbe, ahol részletesen át tudjuk beszélni a felmerülő kérdéseit.

Minden Nobo Oslo és Fjord fűtőpanel, valamint a Dimplex Alta fűtőpanel fröccsenő víz ellen védett, így vizes helyiségekbe felszerelhető.
A törölköző szárítást ekkor úgy szoktuk javasolni, hogy a panel fölé kell egy akasztót vagy tartót elhelyezni, melyen elhelyezett törölközők a feláramló melegtől megszáradnak és egyben a fűtés is megoldott.

További részletek itt: Fürdőszobai megoldások

Termékeink között szerepel egy új és exkluzív termékünk, mely kifejezetten törölköző szárítós
fürdőszobai fűtőpanel. Ez a termék kombinálja a fűtést és törölköző szárítót/tartót is. Ezek a TRP tipusú termékek az alábbi linken tekinthetők meg:
Törölközőtartós fűtőpanelek

A Nobo Tromso fűtőpanelek nem rendelkeznek IP 24-es védettségi fokozattal, így vizes helyiségekbe nem ajánljuk őket!

Nobo ECO HUB egy központi egység a Nobo fűtésrendszer vezérléséhez. Az ECO HUB szabályozza a fűtőtesteket vagy akár lámpákat és egyéb elektromos készülékeket az egyedileg beállított heti programok szerint. Az ECO HUB a vezeték nélküli hálózathoz csatlakozik, és ezen keresztül kommunikál az Ön okostelefonjával vagy tabletjével ( Nobo Energy Control App telepítése szükséges). Az App használatával könnyedén vezérelheti otthonában Nobo rendszerét.

A Nobo ECO HUB vezeték nélkül, rádiójelekkel kommunikál. Az ECO HUB-ot falra kell szerelni, a lehető legoptimálisabb helyre, mivel egyes építőanyagok, mint a vasbeton, vastag fa fal stb. csökkentheti a jel hatótávolságát. Abban az esetben, ha a rádiójeleket egy jelvevő nem érzékeli, akkor helyezze odébb az ECO HUB-ot 1-2 méterrel, hogy elkerülje a jel árnyékolását.

Az Eco Hub jelátviteli képességét nem csak a távolság, hanem a falszerkezetek is befolyásolják.
Ugyankkor a rendszer felépítése olyan, hogy az Eco Hub nem csak direkt módban tudja a termosztátokat elérni, hanem un. link módban is, mely azt jelenti, hogy egy közbenső termosztátot átjátszónak használ.
Így az ECO Hub szinte bármekkora távolságot át tud hidalni, ha megfelelő sűrűn vannak fűtőpanelek.
Jellemzően nem okoz gondot az ECO Hub jelátvitele lakossági felhasználásban.

Az ECO HUB-ot csatlakoztatni kell ethernet kábel segítségével a helyi hálózat vezeték nélküli (Wifi) routeréhez. A kábel közvetlenül csatlakoztatható a routerhez, vagy a helyi hálózat valamely aljzatához (pl.: ethernet switch)

Többször felmerül a kérdés, hogy egy modernizálás során lehet-e összekötni régebbi NOBO fűtőpanelek termosztátjait az újabb NOBO Eco Hub-bal, hogy ezáltal biztosítsák a távoli vezérlést.

Jó hír, hogy az alábbi régebbi fűtőpanel termosztát típusok kompatibilisek a NOBO Eco Hub-bal:

  • R80 RDC 700 jelvevő termosztát C2N/C4N, B4, T4, P4/P6 és R3/R5 fűtőpanelekhez. COMFORT és ECO hőmérséklet beállítási lehetőség a vevőn (fűtőpanelen). Ezzel a termosztáttal csak helyileg tudjuk a hőfokot állítani. Az applikációban látható, hogy milyen üzemmódban van az adott fűtőpanel és igény szerint átkapcsolhatjuk.
  • R80 RXC 700 jelvevő termosztát C2N/C4N, B4, T4, P4/P6 és R3/R5 fűtőpanelekhez. COMFORT és ECO hőmérséklet beállítási lehetőség kizárólag a NOBØ Energy Control App felületen. Megfelel a mostani NCU-ER termosztát funkcionalitásának.
  • R80 RSC 700 jelvevő termosztát C2N/C4N, B4, T4, P4/P6 és R3/R5 fűtőpanelekhez. COMFORT hőmérséklet beállítási lehetőség a vevőn (fűtőpanelen), ECO hőmérséklet beállítási lehetőség csak a NOBØ Energy Control App felületen. Megfelel a mostani NCU-1R termosztát funkcionalitásának.

A fenti termosztátok mindegyikét átkapcsolhatjuk az applikációból fagymentesítő (7 fok) vagy kikapcsolt (stand-by) üzemmódra, mellyel az egyes fűtőpanelek funkcionalitását bővíthetjük.

Az ennél régebbi termosztát sorozatok már nem kaphatóak, pl. R80-XSC, ezek a fenti tipusokra cserélhetőek, azok elérhetősége esetén.

Az R80 termosztátok korlátozottan elérhetők, erről és az árakról kérjük érdeklődjön a kollégáinknál!

A fűtőpanel aljának távolságának a padlótól 7 és 12 cm között kell lennie, és praktikusan ablakok alá, vagy egyéb hidegérzetet adó helyre érdemes felszerelni őket. A hátulján található tartókeret egyben szerelősablon is, mely biztosítja a panel megfelelő felszerelhetőségét. Amennyiben a megadott értékektől eltérnek, a fűtőpanel nem tudja biztosítani a rajta beállított hőmérséklete(ke)t.

A fűtőpaneleket akár házilagosan is fel lehet szerelni, mely a garanciát nem befolyásolja.
Mindössze a szerelőkeretet kell négy csavarral rögzíteni és a panel villásdugóját egy konnektorba csatlakoztatni.

A Nobo Oslo és Fjord panelek tartalmaznak egy ún. bekötődobozt is, mely a fűtőpanel szerelőkeretére van elhelyezve. Ebbe a bekötődobozba kell a betáplálást kötni, melynek a helye a fűtőpanelek kb. közepe. Nem szükséges a pontos beállás, mivel a bekötődoboz mozgatható minden irányba, így elegendő jobb-bal irányban kb. középre, magasságban pedig a talajtól kb. 30cm-re kiállni ún. lengőkábellel. Vagyis nem kell konnektort kiépíteni, mivel a bekötődoboz a csomag része és ezzel lehet szépen megoldani a panel mögötti bekötést.

A felszerelésnél kérjük betartani a szerelési leírásban szereplőket, melyet az alábbi linken tölthet le:

https://nobo.hu/protected-files/32/original/32-nobo-panel-manual-hu.pdf

A készülékek padlószinttől mért ideális távolságát a gyártó 10-15 cm-ben jelöli meg, de a kis méretű helyiségekben akár 50-60 cm magasan is felszerelhetők. Ekkor a fűtőpanelek hatásfoka még nem változik meg jelentősen, egyedül a termosztáton kell magasabb értékeket beállítani a lent mérhető értékekhez képest.

A TRP törölközőtartós panelek direkt bekötésre vannak tervezve, így villásdugó nincs a vezetékükön. Ehhez a modellhez nem jár bekötődoboz.

https://nobo.hu/protected-files/23/original/23-trp-100-hasznalati-v1-1.pdf