Technológia Fűtőpanel

A Nobo Európa egyik legnagyobb elektromos fűtőberendezéseket gyártó vállalata. A gyár termékei között szerepelnek a nagy sikerű és széles választékú fűtőpanelek, valamint szobai termosztátok és fűtéstechnikai kiegészítések. A Nobo márkanévhez fűződik a Clip on Glass dekorüveg előlap alkalmazása is, mely kitűnően példázza a Nobo gyár innovációs képességeit

A fűtőpanelben egy speciális kerámia fűtőbetét van elhelyezve, mely nem izzik, ezért élettartama szinte korlátlan. A fűtőbetét felületét alumínium bordákkal megnövelték, így hatékonyabb hőátadást értek el, valamint egy hőtágulást elnyelő csuszkára helyezték el, így működés közben nem kattog, nem ad ki hangot.

 

A fűtőpanelben nincsen semmilyen mozgó mechanikus alkatrész, ami zajt keltene, vagy csak fölösleges energiát venne fel, illetve meghibásodásokat okozhatna. Ezért teljesen megbízhatóan és hangtalanul működik.

 

A panel azon egyszerű elmélet szerint fűt, hogy az alsó nyílásokon beáramló hideg levegőt a fűtőbetét felmelegíti, majd az (a fizika törvényei szerint) a frontlapon található kivezető rácson (mely segít a hatékony légkeringetésben) keresztül felemelkedik (nem fújja, hanem áramoltatja, mivel nincs benne ventilátor), így a teljes szoba légterét egyenletesen megmozgatja és felmelegíti. Ennek megfelelően a paneleket alacsonyan, a padlószinttől mindössze kb. 10 cm magasra kell felszerelni.

A Nobo Fjord és Oslo panelekhez kapható termosztátok a piacon elérhető egyik legpontosabb technológiát képviselik, így valóban állandó beltéri hőmérsékletet biztosítanak, ezáltal nem érezni hidegebbet bent még akkor sem, ha a külső hőmérséklet hirtelen lecsökken. A termosztátok érzékenysége 0,05 °C, tehát ennyi eltérés esetén már kapcsolják a fűtőpanelt, így rendkívül pontos hőmérséklet tartást biztosítanak.

Fontos tudni, hogy a hőérzékelőt befolyásolhatja a környezet (fal és padló szélsőséges hőfoka), ezért a szoba hőfoka némileg eltérhet a termosztáton beállított hőfoktól, de a termosztát érzékenysége ettől még pontos, ami garantálja, hogy gyorsan tudjon reagálni a környezet hőmérsékletének változásaira.


Kategóriájában az iparág egyik legalacsonyabb, alig 0,5 W-os készenléti fogyasztás pedig pénzt és energiát takarít meg, amikor a fűtés készenléti (standby) üzemmódban van. Ez azt jelenti, hogy a fűtőpanelek, amikor nem fűtenek vagy készenléti állapotban vannak, akkor a fogyasztása maximum 0,5 W, mely akár tizede is lehet egyszerűbb készülékekkel szemben. Több panel esetén, éves összehasonlításban mindez jelentős anyagi előnyt biztosíthat.  

A Nobo fűtőpanelek megfelelnek az Európai Unió Ecodesign rendelet (A környezettudatos tervezésről szóló rendelet) követelményeinek bármely Nobo NCU vezérlőegységgel szerelve, akár helyi, akár rádiós vezérlést választ is a vásárláskor.

A fűtőpanelek kedvező ára alacsony beruházási költséget tesz lehetővé akár egy helyiség fűtéséről, akár egy többszintes többlakásos ház fűtéséről legyen szó. Ezzel a kedvező beruházási költséggel és az energiatakarékos üzemeltetéssel nem csak az egyéb elektromos fűtésrendszereket előzi meg gazdaságosság tekintetében, hanem - a fatüzeléses rendszereken kívül - versenyre kel bármely energiahordozóval.

A fűtőpanelben nincsen semmiféle közeg (olaj, víz stb.) vagy fölösleges motor (ventilátor) ami hatékonyságát rontaná és fölösleges energia felvételt jelentene. Így közvetlenül a levegőt fűti, ami egy természetes cirkuláció (hideg le-, meleg feláramlik) révén az egész szobát egyenletesen és gyorsan melegíti fel. Ezért megállapíthatjuk, hogy maximális hatásfokot lehet elérni vele.
A panelok legnagyobb teljesítménye 2000 W és a 75 W/m2-es ajánlásból is szintén látszik a kiváló hatásfok és a gazdaságosság.

Ugyanakkor a rendszer lényegét az elektronikus berendezések adják. Minden panelban van egy elektronikus termosztát, mely sokkal pontosabb hőmérséklet beállítást tesz lehetővé, mint más hagyományos megoldás (akár mindössze 0,5°C eltérés a szobalégtérben). A saját termosztátok további előnye, hogy minden helyiségnek külön lehet megadni a kívánt hőmérsékletét.

Mindezt kiegészítik és komplett rendszerré teszik a különböző, programozható termosztátok, melyekről részletes információkat az alábbiakban olvashat.

A panelek elektronikus termosztátjai pontos hőmérséklet beállítást teszik lehetővé, míg a különböző programozható modulok (termosztátok) a hőmérsékletek előre meghatározását oldják meg. Ezek segítségével a Nobo rendszer kiválóan szabályozható és rendkívül energiatakarékos.

A programozást röviden összefoglalva úgy kell elképzelni, hogy minden egyes panellel két hőmérsékletet (takarék, komfort) lehet beállítani, melyek azt biztosítják, hogy amikor nem használják a helyiséget, akkor (egy csökkentett) takarék, míg amikor otthon vannak, dolgoznak vagy egyszerűen csak a helyiségben tartózkodnak, akkor (egy magasabb) komfort hőfokot lehet beállítani.

A két hőmérséklet úgy állítható be a hét bármely napjára és órájára, ahogy azt a változó igények megkövetelik. A programbeállítástól kezdve teljesen automatikusan működik a rendszer. Mindez további energiamegtakarítást (mivel nem állandó hőfokon van a szoba) és kényelmet jelent (fűtött szoba, mire hazaérek).

A termosztát modulokat kicserélhetjük, így későbbiekben lehetőség van a rendszer továbbfejlesztésére.

Norvég ajánlás szerint, illetve a saját magyarországi tapasztalatok alapján az alábbi ajánlásokat adjuk: 75 W/m2 (normál belmagasságnál, ~2,8 m) vagy 25 W/m3 (jó szigetelés esetén).

Könnyűszerkezetes vagy nagyon jó hőszigetelésű lakások méretezési igénye csökkenhet, de erre konkrét alaprajz alapján tudunk ajánlást adni.

Rossz szigetelés, kiegészítő fűtés, temperáló fűtés illetve speciális méretű helyiségek esetén egyéni ajánlásokat adunk. Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az info@nobo.hu email-címen!


A panelek teljesítményei 250-2000 W-ig változnak, melyek különböző méretekben léteznek. Kis helyigényűek, felszerelve a faltól mért vastagsága mindössze 9 cm (C és K sorozat), magassága 20 cm vagy 40 cm, és hossza teljesítménytől és típustól függően változik.