A kényelmes otthon meleg alapja: Az elektromos padlófűtés

Az otthonunk melegének megteremtése és fenntartása az egyik alapvető kényelmi szempont, így most a fűtési szezon végével ideje belevágnunk az esetleges fejlesztésekbe és felújításokba. Az elektromos padlófűtés egyre népszerűbb megoldás a modern otthonokban, és nem véletlenül. A következőkben áttekintjük az elektromos padlófűtés fő előnyeit, valamint azt, hogy miért érdemes most, a tavaszi-nyári szezonban telepíteni ezt a kényelmes fűtési rendszert.

 

Nobo elektromos padlófűtés

Az elektromos padlófűtés előnyei


1. Kiváló Komfort és Egyenletes Hőeloszlás:
Az elektromos padlófűtés alapvető előnye az, hogy a hő a padlóból emelkedik fel, így egyenletesen oszlik el a helyiségben. Ez kiváló kényelmet biztosít a lakók számára, hiszen a hideg padló felmelegedik, ami kellemesebb érzetet teremt. Különösen a fürdőszobákban esik nagyon jó, ha a padló kellemesen meleg.

2. Energiahatékonyság:
Az elektromos padlófűtés rendszerek általában magas hatékonysággal működnek. Az egyenletes hőeloszlás és az alacsony hőmérsékleten történő működés lehetővé teszi, hogy kevesebb energiát használjon a hagyományos fűtési rendszerekhez képest. Ez természetesen a szakszerű lefektetés és a megfelelő rétegrend betartása esetén érvényes, és elsősorban a hidegburkolat esetében. Melegburkolat választása révén kissé csökken a hatékonyság, de a komfort kárpótol minket.

3. Költséghatékonyság:
Bár az elektromos padlófűtés telepítésének kezdeti költségei lehetnek magasabbak, hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhet az energiahatékony működésnek és a karbantartás minimális szükségességének köszönhetően.

4. Térkihasználás és Esztétikum:
Az elektromos padlófűtés láthatatlanul épül be a padló alá, így nem foglal helyet a szoba berendezésében. Ezáltal nagyobb teret biztosít a bútoroknak és növeli a belső tér esztétikai vonzerejét.

Az elektromos fűtőszőnyeg telepítés szezonja és módja


Az elektromos padlófűtés telepítésének ideális időpontja a fűtési időszakon kívül esik, így most tavasz végével kezdődik a szezonja. Ilyenkor érdemes már belevágni a kivitelező megkeresésébe, a hideg idő beköszöntéig még van elegendő idő a fűtési rendszer teljes kiépítésére és beállítására. Így a lakók már a téli hideg beállta előtt élvezhetik az elektromos padlófűtés kényelmét és hatékonyságát.

A Nobo által gyártott elektromos fűtőszőnyegek egy felújítás alkalmával is könnyen telepíthetők, ha van egy hőszigetelő réteg alatta. A hagyományos vizes padlófűtéssel szemben egyszerűbb a kiépítése, és kevesebb helyet is foglal,  mivel csak 5 mm vastagságban elfér.

Nobo fűtőszőnyeg rétegrend

Kisebb, ill. ritkábban használt helyiségekbe (pl. fürdőszoba) a nagyobb teljesítményű, dinamikusabb 160 W-os fűtőszőnyeget ajánljuk. Nagyobb helyiségekbe, ahol állandóan tartózkodnak ill. fűtenek, a kisebb teljesítményű 100 W fűtőszőnyeget javasoljuk, de választható a 160 W sorozat is.

A fűtendő alapterület nagyságához kell megválasztani a fűtőszőnyeg hosszát, ami egységesen 50 cm széles tekercsben kapható. A padlószintig zárt bútorok, szaniterek alatti területek elhagyásával és a fal menti 5-10 cm elhagyásával kapjuk a fűtendő alapterületet.

Nobo NUM fűtőszőnyeg

Ezután helyiségenként ill. zónánként kiválasztjuk a padlófűtés vezérlést, azaz a szobatermosztátok számát és típusát: lokális vagy rádiós, utóbbi Eco Hubbal történő központi vezérléshez. Ha ilyen rádiós termosztáttal szerelt rendszert választunk, az Eco Hub-bal és a Nobo Energy Control alkalmazás telepítésével lehetővé válik otthonunkban a távoli okosvezérlés, mellyel igazán praktikus és rugalmas lesz a fűtésünk vezérlése bárhonnan, bármikor.

Ezen lépések megtervezéséhez segítséget nyújtunk vásáróinknak, alaprajz és a berendezési terv, illetve szigeteltség és felhasználói igények ismeretében.


Az elektromos fűtőszőnyeg lefektetése előtt a szakembernek fektetési tervet kell készíteni, hogy még egyszer egyeztesse a szükséges méreteket. A lefektetést mindenképpen szakembernek kell elvégeznie, közben és utána végrehajtania a telepítési útmutatóban megadott ellenőrzéseket, ez szükséges ahhoz, hogy a 10 éves garancia érvényes legyen a telepített padlófűtésre.

Az elektromos padlófűtés egy modern és kényelmes megoldás, amelynek számos előnye van az otthoni fűtési rendszerek terén. Az aktuális szezonban történő telepítése lehetőséget ad arra, hogy még időben felkészüljünk a hideg időszakra, miközben élvezhetjük az egyenletes meleget és a kényelmes otthoni légkört.